Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

2. Bijzondere maatschappelijke initiatieven

Bijstand voor vluchtelingen op Heumensoord

Met de heropening van de noodopvanglocatie in Heumensoord voor duizend evacués uit Afghanistan in oktober, is de Radboud Universiteit in actie gekomen om een bijdrage te leveren aan de ondersteuning van de bewoners. Zo zijn verschillende bachelor- en premastervakken opengesteld voor de nieuwkomers, en zijn tientallen studenten en medewerkers actief geworden als buddy. Ook in 2015, met toen drieduizend asielzoekers op Heumensoord, kwam de universiteit in actie om hun ‘buren’ – Heumensoord ligt even ten zuiden van de campus – bij te staan.

In haar bijstand werkt de universiteit samen met de maatschappelijke organisaties Bindkracht10, het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk. Daarbij wordt het hulpaanbod afgestemd op de behoeftes van het COA - verantwoordelijk voor de opvang - en (via het COA) van de bewoners zelf. De coördinatie vanuit de campus is in handen van beleidsmedewerker Saskia Paulissen, die onder meer via een speciale webpagina informatie deelde en ideeën verzamelde voor bijstand. De noodopvanglocatie Heumensoord is in januari 2022 gesloten.

Bewoners van Nijmegen verwelkomen Afghaanse vluchtelingen op Heumensoord/Foto Bert Beelen

Gratis boek over gezond leven voor alle medewerkers en studenten

Op maandag 6 september, bij de opening van het academisch jaar, lanceerde de Radboud Universiteit het boek Een gezonde samenleving, een bundel met wetenschappelijke perspectieven uit alle hoeken van de Radboud Universiteit over gezonder leven en werken. Alle medewerkers en studenten konden het boek gratis afhalen bij de portiers op de campus.

Met het boek laat de universiteit zien dat ze niet aan de kant blijft staan in een samenleving die worstelt met problemen zoals de enorme toename van burn-outs, exploderende zorgkosten, psychische klachten bij jongeren of overgewicht. Ook denken de auteurs mee over de flexibilisering van de arbeidsmarkt, de verduurzaming van de mode-industrie en de dilemma’s van e-health.

Naast een aanzet voor denken over een gezondere samenleving, is de bundel tevens een oproep aan de wetenschappers zelf om samen te werken. Zo zijn onder meer medische vraagstukken gebaat bij inzichten die verder strekken dan medisch onderzoek alleen – denk aan bijdragen vanuit gezondheidscommunicatie of aan kennis over de invloed van culturele achtergronden op medicijngebruik.

Dare to Fail: Zonder falen geen succes

Dit jaar werd een universiteitsbrede campagne voor studenten opgezet onder de naam Dare to Fail. Aanstichters zijn de studenten Aimée de Croon en Remy Richie, De Croon ook in de hoedanigheid als assistent studentenwelzijn. Het doel is ruimte te maken in studie en werk voor het maken van fouten, en die te bespreken. Het programma kon worden uitgerold na winst in april van een hackaton, goed voor 20.000 euro. Hiermee werd onder meer in oktober onder dezelfde naam de Wellbeing week georganiseerd.

‘We wilden iets doen met de prestatiedruk, keuzestress en perfectionisme onder studenten’, aldus De Croon over het programma. Richie: ‘We zetten in op een cultuur waarin fouten maken, je ervaringen delen en ervan leren worden gezien als iets positiefs. En vooral ook als iets dat je nodig hebt om verder te komen.’

‘We zetten in op een cultuur waarin fouten maken, je ervaringen delen en ervan leren worden gezien als iets positiefs’.

Student Remy Rechie

De inzet is om vast onderdeel te worden van de ondersteuningsprogramma’s van de universiteit, met bijdrages aan de introductieweek, workshops en lezingen. Ook valt te denken aan samenwerkingen met studentenadviseurs op het vlak van studiekeuze of carrièreadvies. Dare to Fail werkt samen met Prutswerk, een door student Marijke Kok opgezet magazine vol verhalen over de kracht van falen, creatief ondersteund door studenten van Radboud Creative Collective.