Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Op het podium: vier vrouwen aan bestuurlijke top

De benoeming van Merel van Vroonhoven tot voorzitter van de eerste Raad van Toezicht na de ontvlechting van Radboud Universiteit en Radboudumc, brengt meer diversiteit binnen het bestuur op de campus. De diversiteit heeft verder vorm gekregen met de komst van Agnes Muskens in het college van bestuur en van Marijke Pe als nieuwe bestuurssecretaris van de universiteit. Agnes Muskens volgde Wilma de Koning op, die per 1 juni algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) werd. Bovendien werd in 2021 Valerie Frissen herbenoemd als lid van de Raad van Toezicht.

Merel van Vroonhoven was tot september 2019 bestuursvoorzitter van Autoriteit Financiële Markten, waarna zij pabostudent werd om leraar te worden in het speciaal onderwijs. Haar stap leidde tot landelijke aandacht voor meer waardering voor het leraarsvak, iets waar ook de Radboud Universiteit zich sterk voor maakt. Van Vroonhoven presenteerde vorig jaar aanbevelingen voor de aanpak van het lerarentekort, in opdracht van de minister van onderwijs. Als columnist schrijft zij in de Volkskrant over haar ervaringen als zij-instromer in het onderwijs. Eerder had Van Vroonhoven bestuursfuncties bij de Nederlandse Spoorwegen, ING en Nationale Nederlanden. Ook was ze lid van de Raad van Toezicht van de TU Delft, de universiteit waar ze geofysica studeerde. Ze voltooide een MBA aan INSEAD. Lees meer over de Raad van Toezicht en Merel van Vroonhoven in het Verslag van de Raad van Toezicht.

Het college van bestuur krijgt opnieuw een vrouw in zijn gelederen, met de eind dit jaar bekrachtigde benoeming van Agnes Muskens. Zij treedt op 1 januari 2022 aan als opvolger van Wilma de Koning als vicevoorzitter van het cvb, en was hiervoor werkzaam als partner bij Deloitte Consulting. Ze is opgeleid tot registeraccountant aan de Vrije Universiteit Amsterdam en studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg.

Verder startte in augustus 2021 Marijke Pe als secretaris van de universiteit en van de Raad van Toezicht. Tevens geeft zij leiding aan het Bestuursbureau. Zij neemt de taken over de Gerard van Assem, die de functie als secretaris combineerde met die van directeur van Radboud ServicesVanwege de zwaarte van beide functies heeft het college tot een splitsing besloten. Marijke Pe was hiervoor werkzaam als griffier van de gemeenteraad van Amsterdam.

De vierde vrouw op het bestuurlijk podium is Valerie Frissen, in 2021 voor vier jaar herbenoemd als lid van de Raad van Toezicht. Frissen, in 2017 voorgedragen door de Centrale Medezeggenschapsraad, is bijzonder hoogleraar Digitale Technologie en Sociale Verandering aan de Universiteit Leiden en directeur van het SIDN-fonds. Haar inhoudelijke expertise en netwerk liggen op het terrein van digitale innovatie. Frissen is voorzitter van de Commissie Onderwijs en Onderzoek van de Raad van Toezicht.

Foto van links naar rechts: Valerie Frissen, Agnes Muskens, Marijke Pe, Merel van Vroonhoven.